De afgelopen jaren zien we dat groendaken steeds vaker het straatbeeld in Nederland kleuren. Een groendak is een dak dat voorzien is van een bepaalde soort vegetatie, zoals bijvoorbeeld gras, heide en vetplanten. Afhankelijk van het soort beplanting en het gebruik wordt gesproken over verschillende soorten groendaken. Naast een esthetische waarde (natuurlijke uitstraling) heeft een groendak ook een functionele waarde. Niet voor niks wordt steeds vaker gekozen voor deze natuurlijke dakbedekking.
- Isolerende werking
- Verbetering van de leefomgeving
- Verlichting van rioleringssysteem
- Langere levensduur van dakbedekking
Een groendak kan ingezet worden om de biodiversiteit te vergroten. Hiernaast beschermt de vegetatielaag het dak extra tegen weersinvloeden. Door de klimaatverandering en de steeds heftigere regenvallen is de populariteit van groendaken verder toegenomen. Extreme pieken in regenval zien we steeds vaker waarbij steeds vaker wordt ingezien dat in de strijd tegen wateroverlast, een deel van de oplossing op het dak ligt. Op groendaken wordt het regenwater vastgehouden door de planten en het substraat. Doordat het regenwater vertraagd, of door verdamping zelfs helemaal niet wordt afgegeven wordt het rioleringssysteem ontlast. Groendaken hebben zoewel in de winter als in de zomer een isolerende werking, wat resulteert in een energiebesparing.
Er zijn verschillende typen groendaken, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen extensieve en intensieve groendaken. Afhankelijk van het type worden er eisen gesteld aan de dakconstructie en de ondergrond, de beplanting en het eventuele gebruik van het dak. De beplanting bepaalt de dikte van de voedingsbodem en daarmee het gewicht op het dak of de schuinte van het dak. Het spreekt voor zich dat de dakconstructie berekend moet zijn op het extra gewicht dat een groendak met zich meebrengt. Vooral als het dak regenwater heeft opgenomen, kan het gewicht snel toenemen. Voor zowel extensieve groendaken als voor intensieve groendaken zijn HERTALAN® daksystemen geschikt.
Vaak bestaat de dakopbouw van een groendak uit een vegetatiemat, substraat, filtervlies, drainagelaag, beschermvlies en dakbedekking. De vegetatiemat bestaat hierbij uit de gekozen planten, waarbij de substraatlaag de voedingsbodem is van de planten. De drainagelaag voert overtollig water af en vormt eventueel waterreservoirs voor waterbuffering. Het filterdoek voorkomt dat substraatdeeltjes in de drainagelaag kunnen terechtkomen. Bij de keuze voor het type dakbedekking is het van belang dat de gekozen dakbedekking waterdicht is en bestand is tegen worteldoorgoei.
EPDM dakbedekking is worteldoorgroeibestendig en bij uitstek geschikt voor een groendaksysteem. Met een bewezen gebruiksduur van meer dan 50 jaar overstijgt het levensduur van de vegetatielaag. Het bevat geen weekmakers die uit het materiaal kunnen treden en is blijvend flexibel.
Ontdek onze prefab EPDM membranen
|
Wij komen graag met u in contact! Bent u op zoek naar een deskundig advies, offerte of meer informatie? Of heeft u vragen over bijvoorbeeld een specifieke toepassing? Wij helpen u graag op weg!
✓ Profiteer volledig gratis en vrijblijvend van onze jarenlange ervaring.
✓ Maatgericht, afgestemd op uw behoeften.
✓ Projectspecifiek advies, daar focussen we op.
Advies/informatie aanvragen
|