Eelde

Verslavingszorg Vossenloo

Verslavingszorg Noord Nederland, Eelde

Op het monumentale landgoed Oosterbroek in Eelde is een multifunctionele verslavingskliniek gerealiseerd. Het landgoed kent een lange geschiedenis en bevindt zich te midden van een bosrijke omgeving. Een vereiste aan het nieuw te realiseren complex was dan ook een bescheiden inpassing van het complex in de omgeving. Om dit te bereiken heeft de opdrachtgever aangestuurd op een uiterst duurzaam ontwerp en duurzame materialen. Dit thema is bij IAA Architecten in goede handen. De compacte lay-out en de transparantie van het ontwerp vormen de basis van de duurzaamheid van het gebouw. Er is gekozen voor een basis van duurzame en onderhoudsvrije materialen.

Om de hoge eisen op het gebied van duurzaamheid te kunnen halen is het van belang dat er gekozen wordt voor een duurzame dakbedekking met een lange gebruiksduur. Ten opzichte van andere, traditionele dakbedekkingsmaterialen, zijn onze HERTALAN® EPDM daksystemen juist op het gebied van duurzaamheid en gebruiksduur onderscheidend.

Het dak van het complex bestaat uit één deel waarbij de EPDM toplaag losliggend onder ballast is aangebracht en één deel waarbij de EPDM toplaag mechanisch is bevestigd. De dakopbouw is als volgt: een bitumineuze dampremmer, voorzien van een EPS isolatie waarover HERTALAN® EPDM dakbedekking is aangebracht. Het middenvlak is voorzien van HERTALAN® EASY COVER, losliggend onder ballast. De randen en het opgaand werk zijn hierbij volledig verlijmd op een horizontale EPDM strook. Bij de lager gelegen randzones van het dak is gekozen voor HERTALAN® EASY WELD welke mechanisch is bevestigd. Ook bij dit gedeelte zijn de randzones en het opgaand werk volledig verlijmd op een horizontale strook.

HERTALAN® EASY COVER is een membraansyteem, waarmee grote dakoppervlakten in één keer kunnen worden afgedicht. Dankzij een speciale hot-bonding vulkanisatie techniek worden
homogene EPDM banen onderling aan elkaar verbonden. Het grote voordeel hiervan is dat niet alleen een effectieve werkwijze, ook het aantal te realiseren naadverbindingen en dus eventuele risico`s worden tot een absoluut minimum beperkt.

HERTALAN® EASY WELD is een systeem voor mechanische bevestiging. De naadverbindingen worden gerealiseerd middels hete lucht. Dankzij het geringe gewicht van EPDM dakbedekking zijn rollen met een breedte van 1.40 m. en een lengte 20 meter nog prima hanteerbaar.