Rotterdam

Depot Boijmans van Beuningen

Depot Boijmans van Beuningen

Het nieuwe Collectiegebouw van museum Boijmans van Beuningen, ook bekend als Depot Boijmans, is een zeer markant bouwwerk. Ontworpen door MVRDV, gebouwd door BAM Bouw en Techniek aan ‘aangekleed’ door Sorba en Van der Tol.

Het ontwerp van het Depot is een dubbel gekromde bol dat bestaat uit prefab betonnen elementen aan de buitenzijde. Elke “ring” bestaat uit 64 panelen, waarbij de radius van het gebouw onder 40 meter is en bovenin 60 meter. Voor dit project verzorgt gevelbouwer SORBA uit Winterswijk de engineering, levering en montage van de 1664 3D gevormde glaspanelen. Niet alleen het ontwerp was een uitdaging, ook met betrekking tot de specifieke eisen aan het ontwerp, veiligheid en de lucht- en waterafdichting van de constructie waren innovatieve oplossing noodzakelijk.

De spiegelgevel aan de voorzijde is een open structuur. De lagen eronder en achter zorgen er juist voor dat deze componenten optimaal kunnen ‘presteren’.

Voor een luchtdichte afwerking van de vliesgevels, raamkozijnen en speciale 3D- toegangsdeuren heeft Sorba deze details ingewerkt met HERTALAN® EASY STICK GS. 

 

Arjan Verheuvel, Technisch Adviseur bij het project: “Deze luchtafdichting hebben wij zeker gesteld door een dubbele afdichting van Butyl en EPDM, gecombineerd in ons product HERTALAN® EASY STICK GS. Een zelfklevende EPDM strook, welke een Mu waarde heeft van 170.000, dus nagenoeg lucht- en gasdicht. Deze tape is door ons ingezet voor alle luchtafdichtingen bij details; het afplakken van alle boutkoppen, inwerken van de ophangbeugels alsmede bij alle kozijnopeningen.

Het grote voordeel is dat EPDM een zeer flexibel product is, goed te vormen om de dit soort details.”

Toegepaste producten

20200812 152813 Min

Hoe kunnen we u helpen?

Bent u op zoek naar een deskundig advies en/of meer informatie? Of heeft u vragen over bijvoorbeeld een specifieke toepassing? Wij helpen u graag op weg