Cookies Wij gebruiken cookies om de website optimaal te laten functioneren en om in te spelen op de informatiebehoefte van onze bezoekers. Door gebruik te maken van onze website stemt u in met het plaatsen van cookies. Lees meer hierover in onze privacy- en cookieverklaring.

HERTALAN PROJECT VERKOZEN TOT GEBOUW VAN HET JAAR

Rotterdam Centraal | HERTALAN EPDM

Het geheel vernieuwde Rotterdam Centraal is door de Branchevereniging van Nederlandse Architectenbureaus (BNA) verkozen tot het Beste Gebouw van het Jaar 2015. De brancheverening telt zo`n 1.200 leden en organiseert jaarlijks de verkiezing BNA Beste Gebouw van het Jaar. 

 

De afgelopen jaren is het station geheel vernieuwd tot een gebied met internationale allure. De opvallende vorm van de nieuwe stationshal is een absolute blikvanger. Door het schuine dak met lichtkoepels is er optimaal daglicht inval. Boven alle perrons is een grote glazen overkapping gebouwd. Het immense dak van staal en glas heeft een oppervlakte van ca. 28.000 m2, waarvan één derde is bedekt met zonnepanelen.  

 

OPLOSSING OP MAAT
Tijdens de bouw van het gebouw is HERTALAN® nauw betrokken geweest bij dit prestigieuze project. De glasplaten zijn gemonteerd op zelfdragende, geïsoleerde stalen goten die zijn bevestigd op houten draagliggers. De stalen goten zijn beplakt met HERTALAN EPDM stroken. Voor het inwerken van de details rondom de afwatering hebben wij een op maat aangeleverd.

 

Lees hier meer over dit prestigieuze project en onze oplossing op maat

JURYRAPPORT ROTTERDAM CENTRAAL

BNA | GEBOUW VAN HET JAAR

Honderdtwintig inzendingen, zes aan elkaar gewaagde juryleden en drie drukke dagen die dwars door Nederland voerden – dat waren de ingrediënten van BNA Beste Gebouw van het Jaar 2015. De tiende editie van de prijs, die door de BNA wordt uitgeloofd aan de architect en opdrachtgever van het beste gebouw, was spannend; de jury heeft pittige discussies gevoerd alvorens zij – unaniem – een winnaar koos.

 

Het Beste Gebouw van het Jaar is immers meer dan mooi, functioneel en stevig, om met Vitruvius te spreken; met het bijvoeglijk naamwoord beste wil de BNA aantonen dat het werk van de architect meerwaarde biedt, aan de opdrachtgever en de samenleving. 

 

ROTTERDAM CENTRAAL
Architect: Team CS (een samenwerkingsverband tussen Benthem Crouwel, MVSA Meyer en van Schooten Architecten en West 8)
Opdrachtgever: ProRail en Gemeente Rotterdam

"Het is een Spoorkathedraal, maar ook gewoon Station Kapsalon. Het is een gebouw met internationale allure en toch zo Rotterdams. Het beeld –de roestvrijstalenpunt die brutaal de stad in steekt -is krachtig en stoer, het plein groots. Tegelijk kent de stationshal een menselijke maat, het houten interieur heeft iets aaibaars; het is een plek waar je je op je gemak voelt. Rotterdam Centraal heeft het allemaal in zich. De jury is diep onder de indruk van de wijze waarop Team CS met een groot gebaar een veelvoud aan ruimtelijke vraagstukken heeft weten op te lossen.

 

Door de overkapping van de stationshal door te trekken tot de ingang van de metro, is niet alleen een logische verbinding tussen boven-en ondergronds openbaar vervoer gecreëerd, maar ook een grandioze entrée naar de stad. De hal biedt in een klap overzicht, met twee zij-ingangen richting de bussen, een royale passage richting de sporen en een aansluiting op de ondergrondse fietsenstalling. Maar het is ook een publiek interieur waar winkels en horeca op smaakvolle wijze zijn ingepast. Dit alles met tal van plekken waar reizigers kunnen neerstrijken.

 

Rotterdam Centraal is een moderne ‘overstapmachine’, maar ook een stuk stad dat beladen is met emoties. Door de klok, de belettering en ornamenten uit het gesloopte wederopbouw-station van architectVan Ravensteijn op te nemen in het nieuwe gebouw, zijn de ontwerpers erin geslaagd om de herinnering aan het oude station en de geschiedenis van de plek voort te laten leven. Daaraan hebben zij nieuwe elementen toegevoegd: de markante stalen kolommen en de glazen perronoverkappingen met zonnecellen. Hierdoor valt het zonlicht gefilterd binnen. In zijn eenvoud vindt de jury het materiaalgebruik –staal, hout en glas -bijzonder doeltreffend. Het vernuft schuilt in details als de doorzichten vanuit de passage naar de perrons, de lichtstraten, welke via spiegels het daglicht in de hal brengen. De jury heeft gezocht naar zaken waar iets op aan te merken viel; ze vond ze niet. Rotterdam Centraal is in elk opzicht een fantastisch gebouw, dat klinkt als een klok: het Beste Gebouw van 2015."

 

bron: www.bna.nl

Afbeelding: Erwin Wolff

Erwin Wolff
Medewerker Marketing