Groendaken: dé natuurlijke dakbedekking

De afgelopen jaren zien we dat groendaken steeds vaker het straatbeeld in Nederland kleuren. Een groendak is een dak dat voorzien is van een bepaalde soort vegetatie, zoals bijvoorbeeld gras, heide en vetplanten. Afhankelijk van het soort beplanting en het gebruik wordt gesproken over verschillende soorten groendaken. Naast een esthetische waarde (natuurlijke uitstraling) heeft een groendak ook een functionele waarde. Niet voor niks wordt steeds vaker gekozen voor deze natuurlijke dakbedekking.

Kiezen voor een groendak? De voordelen op een rij

Een groendak kan ingezet worden om de biodiversiteit te vergroten. Hiernaast beschermt de vegetatielaag het dak extra tegen weersinvloeden. Door de klimaatverandering en de steeds heftigere regenvallen is de populariteit van groendaken verder toegenomen. Extreme pieken in regenval zien we steeds vaker waarbij steeds vaker wordt ingezien dat in de strijd tegen wateroverlast, een deel van de oplossing op het dak ligt. Op groendaken wordt het regenwater vastgehouden door de planten en het substraat. Doordat het regenwater vertraagd, of door verdamping zelfs helemaal niet wordt afgegeven wordt het rioleringssysteem ontlast. Groendaken hebben zoewel in de winter als in de zomer een isolerende werking, wat resulteert in een energiebesparing.

Verbetering van de leefomgeving
Verlichting van rioleringssysteem
Isolerende werking
Esthetisch aangezicht

 

Extensieve en intensieve groendaken

Er zijn verschillende typen groendaken, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen extensieve en intensieve groendaken. Afhankelijk van het type worden er eisen gesteld aan de dakconstructie en de ondergrond, de beplanting en het eventuele gebruik van het dak. De beplanting bepaalt de dikte van de voedingsbodem en daarmee het gewicht op het dak of de schuinte van het dak. Het spreekt voor zich dat de dakconstructie berekend moet zijn op het extra gewicht dat een groendak met zich meebrengt. Vooral als het dak regenwater heeft opgenomen, kan het gewicht snel toenemen. 

HERTALAN® EPDM dakbedekking is bij uitstek geschikt voor een toepassing onder een extensief groendaksysteem. Voor een toepassing onder een intensief groendak, adviseren wij u om eerst contact op te nemen met één van onze adviseurs.

Groendak aanleggen - de dakopbouw van een groendak

Vaak bestaat de dakopbouw van een groendak uit een vegetatiemat, substraat, filtervlies, drainagelaag, beschermvlies en dakbedekking. De vegetatiemat bestaat hierbij uit de gekozen planten, waarbij de substraatlaag de voedingsbodem is van de planten. De drainagelaag voert overtollig water af en vormt eventueel waterreservoirs voor waterbuffering. Het filterdoek voorkomt dat substraatdeeltjes in de drainagelaag kunnen terechtkomen. Bij de keuze voor het type dakbedekking is het van belang dat de gekozen dakbedekking waterdicht is en bestand is tegen worteldoorgoei.

20130607 094525 Edit Min

Ontvang vrijblijvend advies en/of informatie

Meer informatie over het toepassen van EPDM dakbedekking bij een groendak? Wij helpen u graag op weg!