Duurzaam bouwen met EPDM dakbedekking

Het spreekt voor zich dat ook de bouwwereld krijgt in toenemende mate krijgt te maken met eisen op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en milieu. Hoewel het dak tijdens de ontwerpfase nog vaak als een "sluitpost" op de begroting wordt gezien, biedt het platte dak veel mogelijkheden die bijdragen aan duurzaamheidsdoelstellingen.

De noodzaak tot duurzaam & circulair bouwen heeft er toe geleid dat begrippen als duurzaamheid en circulariteit aan devaluatie onderhevig zijn. Iedereen claimt er mee bezig te zijn, terwijl een gedegen onderbouwing vaak ontbreekt.

Wanneer we kijken naar het product EPDM dan zien we al snel grote verschillen met traditionele producten. Zo heeft EPDM een bewezen gebruiksduur van meer dan 50 jaar, is het toepaspaar in een circulair demontabel systeem, duurzaam gecertificeerd en is upcyclebaar tot een volwaardige grondstof.

✓ Bewezen gebruiksduur van meer dan 50 jaar
✓ Toepasbaar in een circulair systeem
✓ EPD-gecertificeerd
✓ Recyclebaar tot een volwaardige grondstof

Niet voor niets is EPDM dakbedekking door de NIBE opnieuw beoordeeld als de meest duurzame dakbedekking. Hierbij is gekeken naar de totale schaduwkosten van een product zowel bij een mechanisch bevestigd systeem als bij een verkleefd systeem. In beide bevestigingssystemen heeft een EPDM folie met een dikte van 1,2 mm de laagste milieu-impact en is het in klasse 1a ingedeeld. Hiermee laat EPDM traditionele dakbedekkingen ver achter zich.

 

Circulaire/demontabele EPDM dakbedekking

Het circulair inzetten van dakbedekking is een nieuwe fase ingegaan. Demontage van traditionele dakbedekkingen is niet eenvoudig en het scheiden van de materialen is tijdrovend en kostbaar. Hoogwaardig hergebruik is daarom vaak lastig.

Bij EPDM dakbedekking ligt dit beduidend anders. EPDM dakbedekking staat al bekend om zijn duurzame karakter en ook op het gebied van hergebruik en circulaire inzetbaarheid biedt EPDM een onderscheidend voordeel. Met ons HERTALAN® EPDM Inductiesysteem bieden wij een innovatieve en circulaire én demontabele dakbedekking.

EPDM Inductiesysteem

Bij dit innovatieve EPDM daksysteem worden geprefabriceerde EPDM membranen mechanisch bevestigd door middel van inductie.  In dat systeem wordt het EPDM-membraan aan de onderzijde verbonden met reeds aangebrachte drukverdeelplaten.

Inductie zorgt voor verwarming van de metalen drukverdeelplaten waardoor de coating plastisch wordt. De EPDM hecht zich eraan en na afkoeling (met koelmagneten) stolt de coating en is de verbinding tot stand gebracht. Ditzelfde procedé kan aan het eind van de gebruiksduur weer ingezet worden om de dakbedekking te ontkoppelen. Deze techniek maakt het mogelijk om EPDM dakbedekking ook circulair in te zetten. Deze EPDM-dakbedekking wordt dan óf elders weer ingezet (hergebruik) óf het kan voor devulkanisatie aangeboden worden.

Header Verleg De Toekomst 500X125 5 01

Meer weten over duurzaam bouwen?

Lees alle "ins & outs" in onze EPDM kennisbank!