Circulaire/demontabele EPDM dakbedekking

Het circulair inzetten van dakbedekking is een nieuwe fase ingegaan. Demontage van traditionele dakbedekkingen is niet eenvoudig en het scheiden van de materialen is tijdrovend en kostbaar. Hoogwaardig hergebruik is daarom vaak lastig. Bij EPDM dakbedekking ligt dit beduidend anders. EPDM dakbedekking staat al bekend om zijn duurzame karakter en ook op het gebied van hergebruik en circulaire inzetbaarheid biedt EPDM een onderscheidend voordeel. Met ons HERTALAN® EPDM Inductiesysteem bieden wij een innovatieve en circulaire én demontabele dakbedekking.

HERTALAN® EPDM Inductiesysteem

Bij dit innovatieve EPDM daksysteem worden geprefabriceerde EPDM membranen mechanisch bevestigd door middel van inductie. Hierbij wordt het EPDM-membraan aan de onderzijde verbonden met reeds aangebrachte drukverdeelplaten.Hertalan EPDM inductiesysteem

Inductie zorgt vervolgens voor verwarming van de metalen drukverdeelplaten waardoor de coating plastisch wordt. De EPDM hecht zich eraan en na afkoeling (met koelmagneten) stolt de coating en is de verbinding tot stand gebracht. Ditzelfde procedé kan aan het eind van de gebruiksduur weer ingezet worden om de dakbedekking te ontkoppelen. Deze techniek maakt het mogelijk om EPDM dakbedekking ook circulair in te zetten. Deze EPDM-dakbedekking wordt dan óf elders weer ingezet (hergebruik) óf het kan voor devulkanisatie aangeboden worden.

 

Wat is het devulcaniseren van EPDM dakbedekking?

EPDM is een synthetisch rubber, waarbij het productieproces uit 3 fases bestaat:

  • Het mixen van grondstoffen tot een mengsel
  • Het omvormen van dit mengsel tot een homogene EPDM folie
  • Het vulcianiseren van de EPDM folie

Eén van de eigenschappen van EPDM folie is dat het sterk elastisch is. Deze eigenschap behaalt het tijdens de laatste fase van het productieproces. De overgang van een plastisch naar elastisch gebeurt door vulkanisatie.Dit is een scheikundig proces waarbij er dwarsverbindingen worden gemaakt tussen de verschillende moleculen in het rubber. Na vulkanisatie verkrijgt EPDM rubber zijn finale gunstige eigenschappen zoals een hoge treksterkte, hoge UV- en ozonweerstand en extreem lange gebruiksduur. 

Zoals gezegd verandert de moleculaire samenstelling van EPDM tijdens het productieproces. Hierdoor kunnen kan retourgekomen EPDM folie niet één op één als grondstof  worden gebruikt voor het productieproces. Hiervoor moet eerst de moleculaire samenstelling weer teruggebracht worden in een plastische staat. Dit kan worden bereikt door EPDM te devulkaniseren. De eerder opgebouwde dwarsverbindingen en zwavelbruggen worden afgebroken en het EPDM keert weer terug in zijn oorspronkelijke staat.

Deze ultieme vorm van upcyclen maakt dat EPDM een circulaire grondstof is geworden. Het enige probleem is dat, gezien de extreem lange gebruiksduur, er nog weinig materiaal retour komt.

Subsidie op EPDM dakbedekking

subsidie epdm dakbedekking

Jaarlijks publiceert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in januari haar Milieulijst.
Dit is een 172 pagina dik document waarin allerlei paragrafen en codes staan van investeringen waarop een Investeringsaftrek gegeven wordt middel de twee regelingen MIA en Vamil. Met een keuze voor het HERTALAN® EPDM Inductiesysteem kan de opdrachtgever gebruik maken van deze aantrekkelijke subsidieregelingen. 

Om investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen te stimuleren, heeft de overheid twee investeringsregelingen beschikbaar gesteld. Als ondernemer kunt u financieel voordelig investeren in milieuvriendelijke dakbedekking door gebruik te maken van de regeling Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de regeling willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). 

Ook voor het circulair toepassen van bouwproducten zijn meerdere codes opgegeven. Waarbij in de vorige edities nog enkel aandacht was voor een duurzame en circulaire dakbedekking middels de code A 6212. Is er nu ook een mogelijkheid om deze regelingen te laten gelden voor woningen en gebouwen, middels de codes G6100 | D6101 en G6102.

Met  het toepassen van A 6212 “Duurzame EPDM dakbedekking” kunt u als gebouweigenaar al  aanspraak maken op een aantrekkelijke “subsidie” welke kan oplopen tot 12,3% over het totale investeringsbedrag.

[[Lees meer over subsidie op EPDM dakbedekking]]

Vossenloo Klein

Hoe kunnen we u helpen?

Bent u op zoek naar een deskundig advies en/of meer informatie? Of heeft u vragen over bijvoorbeeld een specifieke toepassing? Wij helpen u graag op weg!