EPDM Dakbedekking; producten & toepassingen

EPDM dakbedekking wordt vanwege haar unieke producteigenschappen veelvuldig toegepast als dakafdichting bij platte en licht hellende daken. Maar wat is EPDM eigenlijk en waarom is EPDM folie de meest ideale afdichting voor platte daken?

EPDM dakbedekking

EPDM is de synthetische variant van een natuurlijk rubbersoort dat uitstekend bestand is gebleken tegen weersinvloeden, zoals UV en ozon en grote temperatuurschommelingen. EPDM is extreem flexibel en blijvend elastisch. EPDM wordt ook wel EPDM folie genoemd, dit omdat het als een dunne (1,2 mm.) en lichtgewichte folie wordt geleverd. 

Deze unieke producteigenschappen maken EPDM dakbedekking tot de ideale afdichting voor platte en lichthellende daken. EPDM dakbedekking is geschikt voor alle typen dakopbouwen en verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen voor specifieke toepassingen, zowel voor nieuwbouw als renovatie.

Lees meer

De unieke productvoordelen van EPDM dakbedekking

EPDM is van nature UV en ozonbestendig en bevat geen weekmakers die uit het materiaal treden. Dit maakt dat gedurende de gebruiksduur van EPDM dakbedekking de producteigenschappen nagenoeg onveranderd blijven. Sinds een aantal jaar groeit het marktaandeel. Steeds meer professionele verwerkers en architecten adviseren om voor EPDM dakbedekking te kiezen. 

 Eenvoudige en veilige verwerking zonder open vuur
 Uitzonderlijke prestaties op het gebied van duurzaamheid 
 Bewezen gebruiksduur van méér dan 50 jaar
 Onderhoudsarm
Toepasbaar in een circulair systeem

Het aanbrengen van EPDM dakbedekking

EPDM dakbedekking wordt voornamelijk geleverd in prefab membranen. Dit maakt het mogelijk om nagenoeg ieder dak in één keer af te dichten. Eén van de voordelen van het werken met EPDM membranen is het werken met zekerheden. Onder de meest ideale en gecontroleerde omstandigheden worden in de fabriek homogene EPDM dakbanen onderling aan elkaar verbonden. Zo wordt het aantal te realiseren naadverbindingen en dus risico's tot een minimum beperkt. Op het dak zijn minder handelingen te verrichten, waardoor een EPDM dak sneller en effectiever waterdicht is.

Het aanbrengen of verwerken van de membranen kan op verschillende manieren. Zo kan de dakbedekking losliggend worden toegepast onder een geschikte ballast laag, volledig of partieel worden verkleefd, of mechanisch worden bevestigd. Uitgangspunt bij het bepalen van de bevestigingsmethode is vaak een windlastberekening. Welk type bevestiging er ook wordt gekozen, kenmerkend is een veilige verwerking zonder open vuur. Hierdoor is er geen risico op brand tijdens of na de werkzaamheden. Voor gebouweigenaren een geruststellend gevoel en voor dakdekkers levert dit een aanzienlijke besparing op de verzekeringspremie. 

 


Bitumen of EPDM Dakbedekking?

De grootste tegenhanger van EPDM dakbedekking is nog altijd de -traditionele- bitumen dakbedekking. Een prima product, maar qua levensduur, kwaliteit, duurzaamheid en prijs kan het allang niet meer tegen EPDM folie producten op. Niet voor niets wordt momenteel al één op de vijf daken afgedicht met EPDM dakbedekking. 

Qua prijs is EPDM dakbedekking aantrekkelijker dan de traditionele bitumen dakbedekking. EPDM dakbedekking is een éénlaags systeem en heeft een extreem lange gebruiksduur van meer dan 50 jaar. Waar bitumen dakbedekking onderhevig is aan veroudering en craquelé blijven bij EPDM gedurende deze gebruiksduur de eigenschappen nagenoeg onveranderd! Daarnaast biedt de MIA/Vamil regeling een aantrekkelijk fiscaal voordeel voor opdrachtgevers.

Onze HERTALAN® EPDM folie producten

Bij HERTALAN® vindt u een wereld aan duurzame en voordelige EPDM oplossingen voor platte & lichthellende daken. We ontwikkelen en produceren de ideale daksystemen voor elk project. Voor iedere toepassing op het platte dak een oplossing. Naast prefab EPDM-membranen leveren wij ook EPDM rollen. Welk product u ook kiest, onze EPDM folies zorgen voor gebruiksgemak, zijn extreem duurzaam en dankzij die lange gebruiksduur ook voordeliger dan traditionele oplossingen. 

DSC00867 Small

Hoe kunnen we u helpen?

Bent u op zoek naar een deskundig advies en/of meer informatie? Of heeft u vragen over bijvoorbeeld een specifieke toepassing? Wij helpen u graag op weg!

✓ Profiteer volledig gratis en vrijblijvend van onze jarenlange ervaring.
✓ Maatgericht, afgestemd op uw behoeften.
 Projectspecifiek advies, daar focussen we op.