EPDM Dakbedekking; gecertificeerde gebruiksduur > 50 jaar

 

De verwachte gebruiksduur van een dakbedekkingsysteem heeft een directe relatie met de Total Cost of Ownership van een pand.

HERTALAN® ontwikkelt al sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw hele duurzame EPDM daksystemen, al meer dan vijftig jaar. Dat zeggen wij niet alleen op basis van onze eigen kennis, ervaring en onderzoek, maar wordt ruimschoots ondersteund door objectieve partijen. Maar hoe meten zij nou eigenlijk de verwachte gebruiksduur? Lees hieronder meer over het onderzoek van het toonaangevende Duitse Kunststoff-Zentrum SKZ.

Gebruiksduur EPDM dakbedekking

Onafhankelijk onderzoek levens- en gebruiksduur dakbedekking

SKZ is een van de grootste geaccrediteerde en gecertificeerde instellingen voor kwaliteitscontrole in Europa. Het opzetten en uitvoeren van een significant onderzoek is bij hen in vertrouwde handen. Een van hun onderzoeksgebieden is de duurzaamheid van een scala aan rubber- en kunststofproducten. Om de levensduur van een EPDM systeem te bepalen, vergelijken ze de mechanische eigenschappen van een nieuw product, met een monster dat al een x-aantal jaren op een dak ligt. 

DE ULTIEME TEST NAAR DE LEVENSDUUR VAN EEN EPDM DAKSYSTEEM
Het onderzoek ging in 2000-2001 als volgt in zijn werk:

✓ De SKZ koos in totaal 39 projecten uit de referentielijsten van de deelnemende EPDM producenten.
✓ De dakprojecten waren gesitueerd in Duitsland, Oostenrijk, Nederland en Zweden en waren drie tot dertig jaar oud.
✓ Van elk dakmonster bepaalden ze de mechanische eigenschappen zoals hardheid, sterkte en rek bij breuk.
✓ Waarna de monsters in het laboratorium van SKZ versneld zijn verouderd.
✓ Een statistische extrapolatie zorgde voor de uiteindelijke uitkomst.

Het gehele onderzoek was geen eenvoudige opgave, al helemaal niet in die tijd bezien. In totaal zat er tussen de opdrachtverstrekking en de uiteindelijke uitkomst 3-4 jaar.

Conclusie: 'GEPROGNOTISEERDE LEVENSDUUR VAN ZEVENTIG JAAR'

Bij alle onderzochte daken vervulde het EPDM zijn functie nog met 100%. Er was geen veroudering zichtbaar en de waterdichting was gewoonweg optimaal. Resultaat van de studie: de geprognotiseerde levensduur van EPDM is ruim zeventig jaar. Maar vanwege de materiaal- en productieverschillen adviseert het SKZ alle producenten om een gebruiksduur van circa vijftig jaar te communiceren.