Duurzaam bouwen is inmiddels een ingeburgerd begrip, Nederland heeft dit omarmd en zelfs opgeschaald naar Circulariteit. We moeten dus meer en meer ‘voor-engineren’ wanneer we de bebouwde omgeving een invulling gaan geven. Welke producten moeten we selecteren, zodat we toekomstig verzekerd zijn van een daadwerkelijk Duurzaam ontwerp? De Nederlandse B+U ligt in zoverre onder een ‘vergrootglas’, we moeten nu stappen zetten in de optimalisering, energiezuinigheid en leefcomfort. Normeringen als de MPG en BENG worden aangescherpt en de WKB zal worden ingevoerd. De focus is dus aanwezig en daar speelt de water- en luchtdichting met HERTALAN® een belangrijke rol in. Want wat heb je aan een optimalisatieslag als het gebouw niet langdurig waterdicht is en er nog steeds onbedoelde luchtlekken zijn.
Duurzaamheid zit hem niet enkel in het product, maar in de combinatie met de toepassing, wensen en richtlijnen. Als we allereerst kijken naar het product, dan strijden de eigenschappen om voorrang! Ten opzichte van traditionele dakbedekkingsproducten (zoals bijvoorbeeld bitumen) en gevelafdichtingen (DPC toepassingen of Liquids) onderscheidt EPDM zich met unieke product eigenschappen:
✓ Bewezen gebruiksduur van meer dan 50 jaar voor dakbedekking | |
✓ EPDM is UV bestendig en loogt niet uit in het milieu | |
✓ Uitermate flexibel en dun product | |
✓ Gecertificeerd met LCA en EPD en hiermee toe te passen in een circulaire bouwsystemen | |
✓ Extreem hoge luchtdichtingswaarde voor geveltoepassingen | |
✓ Eenvoudige luchtdichting met 3D maat manchetten of hoogwaardige zelfklevende EPDM |
Een echt goede eenduidige definitie van circulariteit is er -nog- niet. Wij vallen graag terug op de ‘Circulariteitsladder van Lansink’, is al een oud model wat vandaag de dag goed van pas komt.
In 2015 heeft Nederland zich gecommitteerd aan het VN verdrag van Parijs. Het uiteindelijke doel van dit verdrag is een Circulaire Economie in 2050. Om deze ambitie te bereiken heeft de overheid het Rijksprogramma “Circulaire Economie: Nederland Circulair in 2050″ opgesteld. De doelen zijn hierbij ambitieus: in 2030 50% minder gebruik van primaire grondstoffen en in 2050 een volledig Circulaire Economie.
LOSMAAKBAARHEID
Wij zien inmiddels goede initiatieven ontstaat waar de bouwsystemen van onze moedermaatschappij Carlisle Construction Materials EU zoveel mogelijk bij betrokken is.
Ook op het gebied van Circulair Bouwen heeft u met EPDM dakbedekking een troef in handen. EPDM dakbedekking overstijgt vaak de levensduur van een gebouw. In dat geval kan een dakbedekking dus toe zijn aan zijn tweede leven. Het HERTALAN® Inductie systeem biedt hier uitkomst: een EPDM dakbedekking welke eenvoudig te demonteren en te hergebruiken is.
Met deze ontkoppelde EPDM dakbedekking is vervolgens van alles te doen, in de termen van ‘Lansink’ zijn nagenoeg alle definities toepasbaar (buiten Refuse). De meest belangrijkste voor HERTALAN® is de één na hoogste: REDUCE. Een techniek waarbij een Elastomeer weer wordt omgezet naar een Plastomeer.
Meer informatie hierover leest u op de pagina over ‘CIRCULAIRE EPDM DAKBEDEKKING’.
Heeft u vragen over Duurzaamheid & Circulariteit? Onze collega Bart Jan Pompen is direct benaderbaar voor al uw duurzame en circulaire vraagstukken. Hij beschikt over uitgebreide documentatie en kennis van inmiddels gerealiseerde projecten.
Telefoonnummer: +31 611097274
E-mail: bart-jan.pompen@ccm-europe.com
Ook kunt u uw gegevens achterlaten in onderstaand contactformulier en wij nemen contact met u op.